Fri frakt över 500kr     Fria Returer

Göteborgsvarvet 2014

I helgen avgjordes världens största halvmarathon i Göteborg och som vanligt rådde det varvsyra i hela staden. Slottsskogen var full med folk, i Majorna kantades gatorna som alléer, på Hisingssidan satt folk i solstolar och njöt av att titta på trötta löpare och på Avenyn var det som vanligt tjocksmockt med öldrickande och hejande flanörer. I Göteborg har Varvet blivit en tradition både för de som springer och de som hejar på.

Och lördagen bjöd på riktigt fint väder. Perfekt för publiken men kanske lite väl fint om man frågar många av löparna som ville göra bra tider. Dock var det inte i närheten av förra årets värmebölja.

Eliten startade i vanlig ordning klockan 13.00 och länge såg det ut som att den magiska gränsen på 60 minuter fanns inom räckhåll. Slutsegraren Ghirmany Ghebreselassi bröt sig loss tidigt och fick kämpa själv för att hålla uppe farten. Men den sista delen av banan blev för tuff för Ghebreselassie som först noterades för ett nytt banrekord på 1.00.22, en tid som senare kom att korrigeras till 1.00.36 då det visade sig att hela elitfältet fått felaktiga starttider. På damsidan vann Worknesh Degefa på 1.10.12.

Men Göteborgsvarvet är framförallt motionärernas lopp. Över 48 000 löpare kom till start i år och startgrupp efter startgrupp släpptes ut längs den blå linjen. Sista minuterna innan startskottet ligger det en väldigt speciell förväntan i luften. De flesta löparna går in i sin egen värld och de allra flesta står tysta och fokuserar på att hitta känslan. Skosnören kontrolleras igen och igen. Veckor och månader av beslutsam träning (eller ingen träning alls) ska till slut synas i ljuset. Hur mycket var den värd?

När starten väl går är det som en befrielse. All nervositet får äntligen omsättas i rörelse. Efter att den värsta trängseln klarats av kan man börja ta ut stegen och springa sitt eget lopp. Sen är bara frågan hur länge det är en njutning och när det blir en plåga. På Älvsborgsbron? Vid Frihamnen? På Avenyn?

Halvmarathon är en perfekt distans eftersom alla kan vara med samtidigt som det är en rejäl utmaning. Just att det finns en mix med alltifrån elitmotionärer som jagar tider under 1.30 till löpare som har som mål att bara ta sig runt gör att Varvet har blivit en sådan folkfest. Och runt tar sig faktiskt de flesta. Av 48 202 startande löpare så tog sig 47 491 hela vägen tillbaka till Slottskogsvallen. Några tröttare än andra, några nöjdare än andra. Med medalj, banan och kexchoklad i handen så sammanfattades ännu ett Göteborgsvarv på gräsplättarna runt målområdet.

Och de allra, allra flesta brukar snart vara på det klara med att det blir fler Göteborgsvarv framöver.


Sportmoments2014-05-20comments powered by Disqus