Fri frakt över 500kr     Fria Returer

Inför Kalmar Ironman 2014

Lördagen den 16 augusti är det återigen dags för Kalmar Ironman, Sveriges enda triathlonlopp med Ironman-status. Det är tredje året i rad som Ironman arrangeras i Kalmar, men loppet har längre historik än så och kallades tidigare istället för Kalmar Järnmannen. En Ironman innebär kort och gott 3,86 km simning, 180,2 km cykling och avslutningsvis 42 195 meter löpning, det vill säga ett marathon. Kalmar Ironman har sedan starten 2012 blivit en succé både bland deltagare och publik och bansträckningen med målgång i centrala Kalmar har gjort att tävlingen blivit en riktig folkfest. Efter förra årets tävling dröjde det inte länge förrän 2014 års lopp var helt fulltecknat. Och nu är det inte långt kvar till start.

Det här är Kalmar Ironman 2014.
Simmning: 3860 meter på en envarvsbana i Kalmarsund, med start i tullhamnen. (karta)
Cykling: 180 kilometer på en bana där de första 122 kilometerna går längs en slinga på södra Öland och den andra delen på 58 kilometer går på en slinga norr om Kalmar. (karta Öland, karta Kalmar)
Löpning: 42 195 meter längs med en varvbana i centrala Kalmar. (karta)

 
Att Ironman närmar sig med stormsteg går inte att ta miste på om man tar en titt på motionsspår och cykelvägar runtom i staden. Förra söndagen samlades 28 triatleter från Kalmar RC för att genomföra ett gemensamt långpass och för många av deltagarna så var det sista riktiga testet inför prövningen den 16:e augusti. Big-day som söndagens pass kallades bestod av 2000 meter simning följt av 13,5 mil cykling och sedan avslutande löpning på allt mellan 8 – 14 kilometer. Av deltagarna så var det ca 20 stycken som ska ställa upp i Kalmar Ironman och av dem var ungefär hälften Ironmandebutanter.

IMG_2706

Fredrik Norén som samordnade träningspasset konstaterade att förra gången de anordnade en liknande träningsdag så var det åtta personer som dök upp. Det är alltså inget snack om att triathlon växer sig allt starkare. Och även om det råder en viss Ironmanhysteri i Kalmar nu så här bara några veckor innan tävlingen går av stapeln så är det ett sundhetstecken för sporten. Allt fler lockas till att prova på triathlon och det märks inte minst på medlemsantalet i Kalmar RC. För några år sedan så hade klubben runt 35 medlemmar, en siffra som de senaste åren har stigit till över 300 och nya medlemmar ansluter sig hela tiden.

Att genomföra en Ironman är en av de tuffaste fysiska påfrestningar som en man eller kvinna kan utsätta sig för. För att få lite inblick i vad som krävs för att bli en Ironman så passade vi på att prata lite med tre Ironmandebutanter och höra vad det var som fick dem att satsa på att göra en Ironman.

De tre Ironmandebutanterna som vi pratat med är Sammy Chatila, 38 år, Stefan Ek, 39 år och David Leandersson, 20 år. Samtliga från Kalmar och tävlandes för Kalmar RC.

Att Ironman inte bara lockar heltidssatsande elitidrottare märker man inte minst när vi pratar med våra debutanter. För även om sättet som de blev inspirerade till att göra en Ironman är snarlikt så kommer de från helt skilda träningsbakgrunder.

DSC_0985
Sammy Chatila

Sammy Chatila som tidigare har kört motocross började med cykling för fem år sedan och efter att ha kört Vätternrundan fyra gånger genomförde han även En Svensk Klassiker 2012. För Sammy blev genomförandet av klassikern det som på riktigt satte igång tankarna om att göra en Ironman.

- Det blev på ett naturligt sätt nästa utmaning att ta sig an efter att ha genomfört klassikern, säger Sammy.

20140728_194011
Stefan Ek

För Stefan Ek så var det egentligen satsningen mot Kalmar Mini-tri 2013, ett triathlon-lopp på sprintdistans, som blev startskottet för hans träning. Innan dess så beskriver sig Stefan som en soffpotatis och konstaterar att skulle det inte vara för Kalmar Ironman så skulle han förmodligen fortfarande vara det. Efter att ha klarat av Kalmar Mini-tri så bestämde han sig för att han skulle genomföra en riktig Ironman medan tävlingen fortfarande fanns kvar i Kalmar.

En något annorlunda uppladdning har det blivit för David Leandersson. Han stod och langade dricka under Kalmar Ironman 2012 och när han såg atleterna cykla förbi så kände han direkt att “det här ska jag göra!”. Tyvärr så var David under hösten 2012 med om en trafikolycka och fick då en skada i ryggen som hindrade honom från att träna under nästan ett års tid. Efter att ha återhämtat sig från olyckan hade han tappat mycket av sin tidigare styrka och kondition men trots att det kändes som att han fick börja om på noll igen så var David fast besluten vid sitt mål att genomföra en Ironman.

IMG_2726
David Leandersson

Att det blev just Kalmar som debutlopp för de tre triatleterna förklarar de på ungefär samma sätt. Det är på hemmaplan! Och det var just som åskådare till Kalmar Ironman som de blev inspirerade att faktiskt delta själva. Gemensamt är också tidpunkten för när satsningen startade på riktigt. Ungefär ett år innan loppet började de fokusera ordentligt på genomförandet av den stundande tävlingen.

Förberedelserna har sett lite olika ut beroende på styrkor och svagheter. För Sammy som aldrig hade crawlat tidigare började träningen med en crawlkurs för att lära sig tekniken från grunden. Sedan dess har han simmat tre pass i veckan, allt för att bli så bekväm som möjligt med att simma i öppet vatten. Slår man ut all träning som Sammy har lagt ner sedan oktober förra året så uppskattar han att det i snitt har blivit ett träningspass varje dag. Därför har det också varit väldigt viktigt för Sammy att hans familj har stått bakom hans satsning till hundra procent.

- Utan att ha familjen bakom sig så hade det nästan varit omöjligt att genomföra den här satsningen, säger Sammy.

För David och Stefan så har träningen inte följt något speciellt mönster, utan de har helt enkelt försökt att lägga in träningspass när det funnits tid. Stefan konstaterar att de varierande arbetstiderna i hans yrke har gjort det möjligt för honom att passa på att köra träningspass under tidiga morgnar innan övriga familjen har vaknat.

Förutom att träna själva så finns det även träningsmässiga fördelar att vara med i en triathlonklubb. Precis som dagens pass som anordnas av Kalmar RC så brukar alla tre vara med och köra gemensamma träningspass med andra medlemmar i klubben. Genom klubbens Facebooksida brukar det alltid gå att hitta en träningskamrat som vill ut och cykla, springa eller simma.

Med bara några veckor kvar till start så börjar det bli dags för de sista förberedelserna och att finjustera alla detaljer för att kroppen ska vara redo att prestera den 16:e augusti. Det är också nu som alla hjärnspöken börjar komma fram och man undrar vad man gett sig in på. Som debutant finns det hundra olika saker som kan gå fel under ett så pass långt lopp och det värsta som kan hända är självklart att man tvingas bryta på grund av ett fel som man inte kan göra något åt.

- Att cykeln går sönder på Öland och jag inte kan laga den, säger Stefan.

Sammy är mest orolig för simningen och då framförallt att någon ska simma över honom så att han blir nedtryckt i vattnet. För Davids del är det största orosmomentet att hans knän inte ska hålla för löpningen. Han har tidigare haft problem med knäna och är medveten om att det kommer göra ont men lite smärta är han beredd att stå ut med om han bara tar sig i mål.

Vad har man då för mål som Ironmandebutant? Alla är eniga att som debutant så är förstås det största målet att bara genomföra och fullfölja ett Ironman. Efterhand så kröp det dock fram att både Sammy och David har förhoppningar om att komma i mål på under tolv timmar. Även om det förstås är något man pratar ganska tyst om inför debuten.

Om två veckor så kommer Sammy, David och Stefan tidigt på morgonen att kliva ned i vattnet vid tullhamnen. Ett års träning och förberedelser har varit inriktade på just denna stund. Så vad tänker man när man står där på startlinjen?

- Inget särskilt tror jag. Ölen som jag ska unna mig efter loppet, säger Sammy.

- Att påminna mig själv om att hålla tillbaka och inte starta för snabbt och gå in i väggen.
Och fyfan va gott det ska bli med pizza efteråt, säger David.

- Det ska gå. Jag ska i mål, är Stefans startlinjemantra.

Lördag 16 augusti så gör vi som de flesta i Kalmar och kantar Kvarnholmens gator när Sammy, Stefan, David och alla andra deltagare ger sig iväg i jakten på de åtråvärda orden: you are an ironman!


Sportmoments2014-08-4comments powered by Disqus