Fri frakt över 500kr     Fria Returer

Inför Ölands Kyrkstafett 2014

Äntligen är våren här och med den har också löparsäsongen dragit igång på allvar. Motionsspåren är fyllda av ystra vårlöpare. En del springer bara för springandets skull men vi är många som också har olika motionslopp i kalendern de kommande veckorna. Nu har Sportmoments varit igång i lite mer än en månad och efter träningsrapporter i de olika bloggarna är det nu dags för vår första tävling. Och vad passar bättre än att göra det tillsammans som ett lag?

Lördagen den 10:e maj kl 10.00 går nämligen startskottet för den 36:e upplagan av Ölands Kyrkstafett. En stafett där alla är välkomna, såväl elit som motionslag. Kompisgäng och arbetsplatser blandas med toppade klubblag som slåss om slutsegern. Kyrkstafetten startar i Färjestaden och består av elva sträckor med olika längd och lutning. Växlingen sker i nästan samtliga fall vid en kyrka och man springer med stafettpinnen mellan de små öländska byarna påhejade av både andra deltagare och bybor. Efter några tunga år i början av 2000-talet har intresset för denna klassiska stafett ökat stadigt precis som de flesta motionslopp runtom i landet. Fjolårets rekordnotering* på 106 deltagande lag förväntas öka ytterligare i år, då lag från hela Sverige samlas för att springa in våren.

En av Sportmoments grundvärderingar är att förmedla upplevelsen av att uppnå sportsliga mål, både individuella mål och sådana man uppnår tillsammans med andra. Eftersom löpning oftast är en individuell prövning så känns det extra roligt att sätta ihop ett Sportmoments-lag och få tävla tillsammans.

För att få lite mer info om vad som väntar så tog vi oss ett snack med Calle Nilsson från Högby IF, tävlingsansvarig för Kyrkstafetten och även en drivande kraft bakom ett flertal andra lopp i Kalmar och på Öland.

Hur många lag väntas ställa upp i år?

- Förra året deltog 106 lag och vi hoppas på att överträffa det i år. Vi räknar med en ökning både i den korta och den långa stafetten.

Hur har utveckligen varit de sista åren och hur ser ni på framtiden?

- När det gäller stafett så släpar intresset lite efter den rådande löparboomen. Förmodligen för att det är svårt att hitta någon som tar tag i arbetet att sätta ihop ett lag och samordna alla deltagare. Men när ett lag väl har bildats är det många som uppskattar upplevelsen att tävla i lag och många tycker att det är en större upplevelse än en individuell tävling. Därför kan nog antalet lag fortsätta öka och inom några år kan vi nog ha 150-200 lag på startlinjen.

Från Högbys sida är man glada att intresset för löpning ökar vilket även märks då fler personer söker sig till friidrottsklubbar för att prova på löpning på en högre nivå. Om intresset för löpning håller i sig har man även planer på att introducera en kortare stafett inne i centrala Kalmar inom några år.

När det gäller slutsegern är Högby IF (som vanligt) favorit både i dam- och herrklassen. Men framförallt inom herrklassen finns det en hel del vassa utmanare, främst i form av IK Akele från Linköping samt Skillingaryds FK. Calle passar även på att höja ett varningens finger för ett Gotlands-lag som spetsats med en rad elitlöpare. Men det är väl inget som ska kunna hota Högby med David Nilsson i spetsen?

I Team Sportmoments har vi inga ambitioner om att ha något med tätstriden att göra. Vår målsättning är istället att ta oss runt sträckorna på den tiden som varje deltagare satt upp som sitt personliga mål. Rimligtvis bör detta innebära en målgång någongång runt 15.00 – 15.30 beroende på vilket humör solen och vindarnas ö är på för dagen. Med nio stafettdebutanter i laget så hoppas vi självklart att Öland visar sig från sin bästa sida och att stafetten blir en härlig upplevelse för alla inblandade. Framförallt ska vi ha en riktigt rolig dag där vi hejar fram varandra de dryga sex milen från Färjestaden och tillbaka.

På vår Instagram Sportmomentsse kommer vi inför stafetten ha en nedräkning där vi presenterar en sträcka om dagen. Dessutom blir det massa andra härliga träningsbilder. Följ oss gärna där.

Vi ses på Öland!

oland_kor

* Statistik fanns endast att tillgå från 1999 och framåt. 

 


Sportmoments2014-04-27comments powered by Disqus