Fri frakt över 500kr     Fria Returer

Kalmar Ironman 2014

Tredje året i rad, och tredje succén i rad. Så kan man sammanfatta Sveriges enda Ironman-lopp som i lördags ägde rum i Kalmar. Och ryktet om den fina tävlingen med den fantastiska publiken fortsätter att spridas runtom i världen. Det är bara att fråga proffsen där vissa lägger upp hela säsongsplaneringen för att formtoppa just i Kalmar.

- Var kommer alla människor ifrån? Bättre publik än Kona på Hawaii, som damsegraren Leanda Cave sammanfattade det efteråt.

Om någon var orolig för att stämningen skulle utebli så kunde man släppa alla sådana farhågor redan tidigt på lördagsmorgonen. När det 20 man starka elitfältet började värma upp vid halv sju var Tullhamnskajen redan packad med folk och ju längre dagen led, desto mer fylldes Kalmars gator av hejande åskådare. Och de gick inte hem förrän sista deltagare hade gått i mål klockan 23.15 på kvällen.

Vattnet höll sig runt behagliga 21 grader och en strålande morgonsol välkomnade tillsammans med den svenska nationalsången deltagarna från 48 nationer. Simning är alltså det första momentet och det som många motionärer bävar inför. Tidigare år har simningen varit upplagd som en varvbana där de snabbare simmarna till slut hinner varva de långsammare. Det innebär att det kan bli ganska trångt och bökigt i vattnet. I år hade man istället fått till en bana som endast simmades ett varv, och dessutom testades rullande start vilket innebär att starttiden spreds ut över en hel kvart. Testet blev lyckat och endast tre stycken simmare missade maxtiden på 2 timmar och 20 minuter.

005
DSC_0030Allra först att växla till cykel var tysken och förhandsfavoriten Horst Reichel som redan innan gått ut med att målet med dagen var att vinna sin första Ironman. Trots en jobbig vind på Öland och starka marathonlöpare som gjorde allt för att knappa in i sista momentet så höll satsningen hela vägen. Med ledning från start till mål kunde Horst Reichel efter 8 timmar och 13 minuter passera mållinjen som segrare.

- Efter tre timmar på cykeln tänkte jag att detta var ett misstag. Jag var så trött. Sen fick jag en bra start på löpningen. Men sista biten var en dödsmarsch. Jag räknade kilometer och drack coca-cola, sa en lycklig Reichel efteråt.

Även på damsidan så var det en satsning från start till mål som lyckades. Leanda Cave hade full kontroll på loppet från första simtag.

- Det var ingen walk in the park. Det var en tuff dag och jag fick göra mitt eget lopp, berättade Cave.

leanda
winnersEliten i all ära, men Ironman Kalmar har under sin korta existens gjort sig känt för att vara ett lopp för alla. Motionärer från hela världen och från hela landet tar sig till Kalmar för att anta en av de hårdaste utmaningarna man kan finna. Vissa har som mål att klara 12 timmar medan andra kämpar för att klara maxtiden på 16 timmar. Det är när eliten har gått i mål som den riktiga folkfesten börjar och det är då Kalmars publik visar varför de fått omdömet världsklass. Det börjar redan på Öland där lokala bybor ger energi vid den blåsiga cyklingen och kulminerar till slut på Kvarnholmen där stämningen ofta är helt magisk. Med stela ben och slutkörda kroppar lyfts löparna fram de sista varven på löpningen. Tre gånger vardera passerade löparna de proppfyllda uteserveringarna i centrala Kalmar innan de till slut fick ta vänster in på den blå mattan som ledde fram till målet på Stortorget. De triathleter som bar en tröja från någon av de lokala klubbarna kunde dessutom räkna med lite extra stöd.

Inför tävlingen så träffade vi tre killar från Kalmar som skulle genomföra sin allra första Ironman. Stefan Ek, Sammy Chatila och David Leandersson tränar alla med Kalmar RC och har det senaste året varit inriktade på just denna dag. Något de med facit i hand inte ångrade.

- Det var ett så jävla roligt lopp! Allt folk som sitter överallt och hejar. De sa på förmötet att imorgon är det ni som är rockstjärnor och så kändes det verkligen, sa Stefan Ek.

- Fyfan vilken grej! Riktigt skoj! Nu ska jag övertala frugan att få köra nästa år igen, sa en lyrisk Sammy Chatila.

david3
sammy
stefanBåde Stefan och Sammy gjorde ett riktigt jämnt och bra lopp och verkade ha god koll på hur de skulle disponera loppet för att orka hela vägen in i mål.

- Jag hade en plan som jag följde hela loppet. Tog det lugnt och tänkte på tekniken i simningen. Jag kände mig riktigt lugn och harmonisk och höll mig undan från klungan. Sedan körde jag enligt pulsen på cyklingen och klarade mig från mjölksyra. Jag hade en plan att köra löpningen i 5.40-tempo. Och de fyra kilometerna inne i stan kändes inte alls med allt folk som hejade, berättade Sammy.

Även Stefan hade en plan som han följde nästan till punkt och pricka.

- Simningen gick jättebra, cyklingen gick jättebra. Sedan fick fötterna lite stryk när både strumpor och skor var dyngsura så jag fick blåsor under fötterna. Då fick jag ta det lite lugnare och jag tog mig tid att stanna och snacka med vänner och familj i vätskekontrollerna.

Både Stefan och Sammy klarade 12-timmarsgränsen med marginal och som debutanter är det förstås en enorm bedrift. Och med någon dags distans till loppet är det fortfarande bara positiva tankar.

- Det där igår igår var ju ingenting. Det var det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Jag grinade ingenting under loppet men när jag kom i mål och såg min mamma gråta så grät både hon och jag. Men ska jag göra det igen så får det inte ta så mycket tid från familjen som det tagit nu, sa Sammy.

- Man känner sig oförskämt pigg idag. Lite seg och sådär, men annars känns det bra. Jag ska inte köra nästa år men det var inte mitt sista Ironman. Jag kan bara tala gott om loppet, sa Stefan.

Fantastiska insatser av både Stefan, Sammy och David. Och när klockan sedan slog 22.00 på kvällen var det slutligen dags för traditionsenliga ”heroes hour”. Timmen då de sista hjältarna ska hjälpas in över mållinjen efter en hel dag i vatten, på cykel och med ett litet nätt marathon i benen. Strax efter 23 på kvällen var det till slut dags att räkna in de sista deltagarna och med några få sekunders marginal till 16 timmar blev tyska Daniella Meltzner dagens sista Iron(wo)man.

meltzner

En perfekt triathlon-dag i Kalmar är över för den här gången. Men redan på söndagsmorgonen ringlade kön lång när anmälan till nästa års tävling öppnade. För vem vill inte bli en Ironman om det är så här kul?

Se fler bilder från Kalmar Ironman 2014 i vårt bildgalleri.


Sportmoments2014-08-19comments powered by Disqus