Fri frakt över 500kr     Fria Returer

Kalmar Malkars 21 km

I helgen avgjordes den andra upplagan av Kalmar Malkars 21 km. Det var ett blåsigt och lite kylslaget Kalmar som mötte de 624 anmälda löparna. Inför starten så var det en skara huttrande löpare som stod och försökte få upp värmen utanför Malkars lokaler. Flera löpare valde att hålla sig inomhus ända fram till start och långa tights dominerade bland motionärerna. Trots det lite tråkiga vädret så var det en strid ström med efteranmälningar under lördagsförmiddagen och det tillsammans med att tävlingen nu även avgör Veteran-SM bidrog till en ökning i antal deltagare jämt emot förra året. Totalt var det 132 deltagare fler jämfört med förra året vilket visar att löpningens popularitet håller i sig här i Kalmar.

Kalmars halvmara är känd för att ha en platt och lättsprungen bana vilket lockar många rekordsugna löpare. Lördagens förhållanden gjorde det dock svårt att slå några rekord och efteråt var det många som kommenterade den tuffa motvinden som rådde ute vid Ängö. Trots de relativt tuffa förhållandena så tog sig 536 löpare runt banan som slingrar sig genom de centrala delarna av Kalmar. Den fina bansträckningen till trots så var det fåtaligt med åskådare utefter banan och även om intresset för tävlingen har ökat bland löpare så verkar tävlingen fortfarande vara relativt okänd bland allmänheten. Med tanke på den stora publik som brukar kanta gatorna under andra evenemang i Kalmar så får vi hoppas att mer publik hittar ut längs med banan till nästa år. Flera av löparna vi talade med efter loppet tyckte också att det var synd att det inte var mer publik längs med banan då en entusiastisk publik har förmågan att bära fram en trött löpare.

På förhand såg tävlingen ut att bli en kamp mellan Högby IFs David Nilsson och Samir Ait Bouychamane från Enklaresport Running Club. De bägge löparna gick tidigt ifrån det övriga fältet och vid 4 km låg de sida vid sida. Efter 5 km gjorde David ett ryck som han på sin egen Facebooksida beskriver som en ”slutspurt”. Samir släppte och när David passerade Kalmarsundsparken hade han ryckt åt sig en ledning på ca 30 sekunder. En ledning som han sedan behöll hela loppet och i mål var David hela 2.5 minuter före Samir.

20140628_161255
20140628_161344Trots den övertygande segermarginalen så var det en sliten David Nilsson som efteråt konstaterade att han inte var i toppslag idag och han fick kämpa rejält för att ta sig i mål på den – för honom – något blygsamma tiden 1.11.26.

På tredje plats bakom David och Samir kom Jonas Olsson från IK Akele. Jonas hamnade ensam redan efter 500 meter och fick göra sitt eget lopp hela vägen. Trots detta tog han sig i mål på 1.14.05, visserligen en minut över sitt eget personbästa men med tanke på hur loppet utvecklade sig så var han ändå nöjd med sin tid. Till nästa år hoppas han på fler deltagare runt sin egen kapacitet så att de kan hjälpas åt att dra fram varandra till bra tider.

Segrare på damsidan blev Annelie Johansson från IK Ymer som tog sig i mål på ett nytt personbästa på 1.19.19. Trots att hon hade ambitioner att hamna under 1.18 så var hon nöjd med loppet. Tvåa i damklassen blev Erika Lindeblad från Kalmar SK som tydligen hade haft lite magproblem under loppet vilket tvingade henne att hålla igen rejält i löpningen. Trots detta lyckades hon ta sig i mål på 1.25.59, en dryg minut före loppets trea Lona Justesen från IF Linnéa.

20140628_162448
20140628_162557Det var ett lopp där de stora namnen uteblev, men precis som tävlingsledare Calle Nilsson konstaterade innan tävlingen så är det viktigaste för loppets utveckling ändå att bredden blir större bland motionärerna. Ur det perspektivet så går Kalmar Malkars definitivt åt rätt håll. En relativt lättlöpt bana gör att många som funderar på att springa sin första halvmara absolut borde titta på Kalmar som ett intressant alternativ. Om arrangörerna dessutom lyckas hitta ett sätt att få ut publiken på gatorna så har Kalmar Malkars definitivt potential att växa till en folkfest likt Kalmarmilen, där upploppet längs med Storgatan kantas av tjocka led med publik som bär löparna framåt.

Besök vårt bildgalleri för fler bilder från Kalmar Malkars 21 km.


Sportmoments2014-06-30comments powered by Disqus