Fri frakt över 500kr     Fria Returer

Ölands Kyrkstafett 2014

Elva sträckor. 117 lag totalt. Elitlag och kompisgäng, arbetsplatser och superhjältar. Kyrkstafetten blev en löparfest för alla som var med. För trots lite regn och blåst mellan varven så var det löpningen som stod i fokus. Och för Sportmoments blev det ett startskott för vad som förhoppningsvis kommer bli många tävlingar och lopp framöver!

Strax efter 9 på morgonen var det redan full aktivitet i Färjestadens hamn. Stafettpinnar och nummerlappar levererades ut till deltagarna som både försökte förbereda sig för loppet och gömma sig för ösregnet. De löpare som blivit förärade med förstasträckan värmde upp medan lagfoton togs och logistik trimmades. En extra krydda i stafett är planeringen och logistiken för att alltid ha rätt löpare vid rätt växling. I Team Sportmoments hade vi fått ihop en bra mix av killar och tjejer, ungdomar (nåja) och veteraner, nybörjare och – skulle det visa sig – en riktig gasell.

Vid starten rådde först lite förvirring när helt plötsligt en KLT-buss skulle ta sig igenom startfållan en minut före start. Löparna fick snällt maka på sig och startfältet klämdes ihop ännu mer. Första sträckan gick till Algutsrums kyrka och den första kilometern var den enda som kändes som en vanlig löpartävling. Alla startade i högt tempo innan fältet spred ut sig. Hemvändande David Nilsson som tog hand om arrangören och favoriten Högby IF:s förstasträcka la sig direkt i täten. En tredjeplats i Vancouver Marathon några dagar tidigare var tydligen ingenting som hindrade David från att springa första kilometern sub3 och sedan växla allra först i Algutsrum.

I Sportmoments hade vi gjort en prognos som sa att vi skulle springa de 62 kilometerna på 5 timmar och 27 minuter. Detta genom att lägga ihop varje löpares förväntade tid på respektive sträcka. Jakob klarade sin förstasträcka med drygt två minuters marginal och växlade till Gustaf som på grund av sjukdom värvades in i allra sista stund efter en desperat efterlysning. Gustaf skulle ersätta vår bästa löpare men det var ingenting som bekymrade honom. Med en kilometertid på 3.29 och en sjätteplats totalt på andrasträckan hade vi tydligen gjort en elitvärvning.

Regnet slutade hälla ner. Solen tittade fram. SMS och samtal skickades fram och tillbaka och klockslag och tider antecknades. Traktorer blandades med mängder av bilar och det rådde total trafikanarki i de små byarna. Men bönderna var luttrade och alla hade överseende. Efter 36 raka år har Kyrkstafetten blivit en institution där lite kaos hör till. Något som även tävlingsledare Calle Nilsson höll med om.

-Trafiken är väl det enda negativa om man ska lyfta fram något. Det är svårt att bli mycket större än så här när det är så tjockt med bilar på vissa ställen. Men många säger att det hör till och är en del av tävlingen.

Från Algutsrum fortsatte löpare och bilar mot Glömminge innan bandragningen korsade ön förbi Högsrum, Ismantorp, Långlöt innan det gick söderut på öns östra sida. I elittävlingen ledde Högby IF alla sträckor utom en när utmanarna från Gotland tog täten för en stund. I Sportmoments hade vi inga direkta antagonister att tävla mot. Vi slogs mot tiderna som vi på förhand plitat ner på ett papper, och det gick bra. Alla elva löpare slog sin måltid. Vid sista växlingen hade vi exakt 25 minuter på oss att springa de sista 5385 meterna för att komma under en tid på 5 timmar och en målgång innan klockan slog 15. Henrik fick veta förutsättningarna och gjorde vad han kunde förbi Almérs och ner mot hamnen. Till slut var dock marginalen 49 sekunder åt fel håll.

För Sportmoments var dock debuten i Kyrkstafetten en succé. En härlig löpdag som avslutades med närodlade hamburgare i en öländsk lada.

Och i täten blev det dubbelt Högby när både damer och herrar vann sina klasser ganska enkelt. Även Calle Nilsson var nöjd med dagen.

-117 lag får vi vara mycket nöjda med. Och vi tror nog ändå att vi kan växa lite till. Det här med stafett ligger lite efter löparboomen eftersom det krävs att någon tar tag i laget och organiserar alltihop. Men skulle jag ha något önskemål är det att få till lite mer konkurrens om slutsegern.

Sammanfattningsvis var det en annorlunda och rolig upplevelse att springa i lag. Och inget snack om att Team Sportmoments ställer upp även nästa år.

Bilder från Ölands Kyrkstafett hittar ni HÄR.

*Trycket på Sportmoments tröjor har medfinansierats via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden

eu_logo


Sportmoments2014-05-11comments powered by Disqus